Lut Celie

“Ik ben geboren in het jaar van de wereldtentoonstelling. Als jongere kwam afscheid nemen al vroeg op mijn pad. Na de plotse dood van mijn papa, begon ik – de oudste van zes - te zorgen voor broers en zussen en voor mama. Nog altijd ben ik de persoon dankbaar die me op een dag zei: ‘Hoe zit dat eigenlijk met jouw verdriet?’. Eindelijk werd mijn rouw, mijn pijn, jaren na de feiten, door iemand gezien. Mijn rouwproces kon beginnen.

Toen ik 33 was, stond ik mee aan de wieg van het Koesterproject, een thuisbegeleidingsproject voor kinderen en jongeren met kanker.

Over deze intense periode van werken met ernstig zieke kinderen schreef ik met Annemie Struyf het boek “Het kleine sterven”.

Mijn aandacht voor een diepmenselijke innerlijke emotionele zorg groeide. Daarom volgde ik na mijn basisopleiding verpleegkunde, de vier jaar durende opleiding tot Integratief Psychotherapeut. Sindsdien begeleid ik emotionele (verlies- rouw en trauma) processen en groeiprocessen van jongeren en volwassenen. Daarnaast ben ik opleider, trainer en supervisor. Onder het motto ‘levenslang leren’ voed ik mij met het gedachtegoed van de vakgroep Orthopedagogiek UGent. Ik voel er me thuis wegens hun aparte manier van kijken naar kinderen en jongeren. Ik word er uitgedaagd, bevraagd en geënthousiasmeerd.

Bij Vzw De Bleekweide ontwikkel ik samen met een groep geëngageerde collega’s diverse projecten, een opleidingsaanbod en trainingen. Mijn tweede boek ‘Luister nu eens naar mij! ondergesneeuwde gevoelens van kinderen en jongeren’, kwam uit in het voorjaar 2008 bij uitgeverij Van Halewijck. In 2013 verscheen naar aanleiding van de Bleekweide-reeks op Eén/Vrt mijn derde boek ‘Anders kijken naar kinderen en jongeren’ bij dezelfde uitgeverij.

Ik blijf geïnspireerd kijken naar mensen, hun worstelingen, hun daadkracht in deze boeiende én complexe samenleving. Hoe veel bevraagd ook, ik probeer goed te zorgen voor mezelf. Ik loop wekelijks mijn kilometers, hou van saunabezoek, massage, ik lees en reis graag. Samen met mijn partner en onze zoon, woon ik boven het Convent waar De Bleekweide gehuisvest is.