Luister nu eens naar mij!

Een hoopje mens, een hoopje kind, gekwetst kind, gebogen rugje, hoofd verborgen, in foetus houding op de speelmat, met verongelijkte smoel naar je kijkend, kwaad, of gewoon griendend in een hoekje.

Hoopjes kind. De meesten hebben een signaal gegeven. Ze beten, klopten, krabden, sloegen, waren ontploft, weggelopen, hadden afscheidsbrieven geschreven.

 

Werken met kinderen en jongeren is niet alleen werken aan wat ogenschijnlijk misliep, aan hun verlies, aan de krassen op hun arm of hun ziel, aan de kwetsuren die ze tonen. Het is ook hun persoonlijkheid verder uitpuren, hen optillen voor de latere weg die ze moeten gaan. Weg van die schaduwvlek waarin ze tillen.

 

In Luister nu eens naar mij! vertel ik over de kinderen en jongeren die me bijbleven. Over Warre, die een afscheidsbrief schreef omdat hij bij zijn overleden opa wilde zijn, de enige die met hem speelde. Over Tatiana, die sinds de dood van haar broertje een modelkindje werd, maar plots onaangekondigd woedeaanvallen kreeg en hyperventilatie ontwikkelde. Over Zoë, die in haar armen krast om haar woede te uiten over haar vader, die bij zijn tweede vrouw een baby heeft en die alle aandacht geeft.

 

Dit ontwapenende boek is gevuld met deze en andere naar de keel grijpende verhalen over pijn, onmacht, angst, verlies maar ook hoop.

Dit boek is na de paasvakantie verschenen, in de week van 7 april 2008, en meteen op plaats 4 binnengekomen in de non-fictie rangschikking van Standaard Boekhandel.

 

Ondergesneeuwde gevoelens bij kinderen en jongeren.

 

Hoe kunnen we kinderen en jongeren begrijpen? Wat te doen met hun gekraste ziel, bekraste armen, hun ontploffingen, ontembare emoties, hun apatische gedrag?

 

Er is soms zoveel emotionele woekering en achtergebleven pijn, ondergesneeuwde gevoelens die we niet altijd zien.

 

 

Vaak blijken kinderen veel kwetsbaarder dan op het eerste gezicht wordt gedacht. Zeker als de veilige grond onder hun voeten aan het verschuiven ging.

 

Van onlust over kleine kwetsuren tot grote trauma's: dit boek gaat over wat kinderen en jongeren vandaag kan overkomen, hoe ze dat zelf beleven en vooral over de signalen die ze geven en die voor volwassenen niet altijd begrijpelijk zijn. Helen kan, mits wat geloof in hen èn op voorwaarde dat er echt geluisterd wordt naar wat ze in hun eigen taal zeggen en tonen.

 

 

Formaat 12,5 x 20 cm

Prijs €16

ISBN 9789056178482

Pagina's 208

Auteur Lut Celie

Uitgeverij Van Halewyck