echtscheiding

Van alles twee

 

Martine Delfos

 

De papa en mama van Jordi en Sterre wonen niet meer samen. Ze hadden te veel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt. Jordi en Sterre willen zowel mama als papa zien, maar durven dat niet zeggen.

 

Helpt kinderen te begrijpen wat een scheiding kan betekenen voor leeftijdgenootjes die het meemaken. Het helpt kinderen hun verwarde gevoelens bespreekbaar te maken en onder woorden te brengen.

 

Niño

Uit elkaar

 

Veronique Puts

 

Acht lacht altijd, dag en nacht, totdat papa en mama steeds vaker ruzie hebben en uiteindelijk besluiten te gaan scheiden. Acht wil hierover praten, maar aan vriendin Zoutje heeft Acht niet veel. Gelukkig begrijpt oma hem beter en geeft zij aan dat het allemaal niet zijn schuld is en weet opa hem ook goede tips te geven, als vader en moeder echt uit elkaar zijn en apart wonen.

 

Mooi vormgegeven leesboek over een thema dat veel invloed heeft op het leven van kinderen. Het verhaal wordt vanuit het kind verteld. Met ruimte om het kind zijn eigen gedachten op te schrijven. Een bijzonder boek om het thema echtscheiding bespreekbaar te maken.

 

Leopold

Julia heeft 2 huizen

 

Nicoline Wisse Smit

 

De ouders van de 6-jarige Julia zijn gescheiden. In dit boek wordt in zes voorleesverhalen uiteengezet wat dit voor haar betekent en hoe zij zich er bij voelt. Ze heeft twee huizen, vindt het moeilijk om soms te kiezen omdat ze de andere ouder geen verdriet wil doen, krijgt te maken met de vriendin van papa en een halfbroertje.

 

Door de opzet van de verhalen en de directe vragen aan de lezer bieden ze veel handvatten om een gesprek met het kind te starten. De gescheiden ouders gaan erg goed met elkaar om en zijn los van elkaar. Zo gunnen ze elkaar een nieuwe relatie en vieren ze gezamenlijk de verjaardag van Julia. De situatie is erg rooskleurig en zal voor veel kinderen en ouders anders zijn. Geschikt als handvat om verschillende situaties en gevoelens ter sprake te brengen

 

Kamil de groene kameleon

 

Danielle Steggink

 

Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.

 

Eenzaamheid, angst en schuldgevoel wisselen elkaar af. Bij mama in de gele wereld moet hij totaal anders leven dan wanneer hij bij papa logeert. Hij loopt weg en ontmoet een grote, groene, kameleon die hem uitlegt hoe zoiets kan gebeuren en hem leert zijn eigen plek te creëren.

 

Prinses Anna

 

Ed Franck

 

Prinses Anna leidt een prinsessenleventje zoals alle sprookjesprinsessen. Haar zorgeloze leventje eindigt abrupt als haar ouders niet meer bij elkaar willen wonen. Het kasteel wordt in tweeën gehakt en prinses Anna woont de ene week bij de koning en de andere week bij de koningin.

 

Prentenboeken over het onderwerp scheiding zijn er genoeg, maar niet eerder werd het verhaal verteld in de vorm van een sprookje. De uitgebreide tekst behandelt herkenbare emoties van het kind: angst, schuldgevoel, verdriet en hoop dat het weer goed komt tussen de ouders. Door de verhaalvorm niet alleen geschikt voor kinderen met gescheiden ouders, maar ook voor kinderen die zelf niet met een scheiding te maken hebben.

Ik woon in twee huizen

 

Marian De Smet

 

Nina (ik-figuur) heeft gescheiden ouders. Ze vertelt hoe het is om in twee huizen te leven.

 

Het verhaal wordt op een eenvoudige, ingetogen en gevoelige manier verteld. Er is dieptewerking, de tekeningen laten emoties zien. De illustraties vullen de tekst op een harmonieuze en aantrekkelijke manier aan. Het prentenboek maakt het thema bespreekbaar en biedt identificatiemogelijkheden.

Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa

 

Melanie Walsh

 

Het meisje in dit prentenboek vertelt dat ze soms bij haar mama en soms bij haar papa woont. Ze laat zien hoe hun huizen eruit zien en allebei haar kamers, welk speelgoed ze altijd bij zich heeft en wat ze met haar mama en met haar papa doet op haar verjaardag. Ook vertelt ze dat haar papa en mama veel van haar houden.

 

Eenvoudig prentenboek dat kan helpen om met peuters over echtscheiding te praten. Op elke pagina zit een grote flap van papier. Zonder het flapje om te slaan zie je de situatie bij papa, als je omslaat die bij mama, of net andersom. Of het flapje is de schoolpoort en erachter kun je zien wie het meisje vandaag ophaalt. Het verhaal toont zonder oordeel wat er anders is dan voor de scheiding, en maakt duidelijk dat beide ouders het meisje goed kennen, weten wat ze nodig heeft en van haar houden. Ook het thema missen komt aan de orde

Twee nesten

 

Laurence Anholt

 

Twee vogels, Betty en Ton, zijn dol op elkaar, bouwen samen een nest in de kersenboom en krijgen in het voorjaar een baby. Ze zijn erg gelukkig. Maar het nest wordt te klein en al snel slaan pa en ma aan het kibbelen. De twee vogels besluiten voor papa een nieuw nest te bouwen. Iedereen is verdrietig, maar Betty weet Baby Vogel te overtuigen dat ze dan nu wel twee huizen heeft, maar dat papa en mama allebei van haar houden. En omdat Baby Vogel leert vliegen kan ze zelf op en neer vliegen tussen de nesten.

 

Dit subtiele, gevoelige verhaal over echtscheiding kent een lieve boodschap en een goed einde als Baby Vogel tussen de twee nesten op en neer kan vliegen. Speciaal geschreven voor kinderen die meer dan één nest hebben

Dante danst oma blij

 

Twiggy Bossuyt

 

Dante is jarig. Maar niemand lijkt blij. Oma is vreselijk boos en verdrietig, want opa houdt van iemand anders. Dante neemt oma mee op een lange reis in zijn fantasiewereld. Oma laat haar verdriet los (toe) en danst op Dantes feest uitgelaten... met opa.

 

Aangrijpend boek dat gaat over het toelaten van verdriet en boos en onredelijk en pijn. Maar ook over toelaten, je laten meenemen, uiten en de helende kracht van fantasie, verhalen, rituelen en verbinding. Of over hoe normaal de pijn bij een scheiding is en hoe anders (mooi) het kan worden.

 

De Eenhoorn

De jongen die uit zijn boom kwam.

 

Leen van den Berg & Harmen van Straaten

 

In een boom zit een jongen. Hij kijkt met zijn ogen dicht,om beter te kunnen zien. hij ziet het huis, vader en moeder. Ze dansen tot ze uitgedanst zijn. Ze nodigen mensen uit tot alle mensen op zijn. Ze kijken naar elkaar tot ze op elkaar uitgekeken zijn. De jongen doet zijn ogen open. Hij ziet het nieuwe huis van moeder met daarnaast het nieuwe huis van vader. Eindelijk durft hij zijn boom los te laten.

 

Een jongen ziet de (realiteit van de) scheiding van zijn ouders onder ogen. Een sober verhaal met sfeervolle prenten Een metaforisch verhaal over het uiteengroeien van de ouders van de jongen. Van de bevlogenheid in een gonzend nest naar de kou en de schrammen op het einde die hij zelfs niet voelt. De beleving van papa en mam ligt mijlenver uit elkaar, ze zijn elkaar verloren onderweg. De jongen opent zijn ogen en ziet het nieuwe: het nieuwe huis van mama en het nieuwe huis van papa. Hij huppelt en schrikt even. Of over hoe nieuw ook "OK" mag zijn.

 

AFIJN. Clavis Uitgeverij