de dood

De schaduw van mijn broer

 

Tom Avery

 

De 11-jarige Kaia voelt zich alleen, bevroren, sinds haar broer vorig jaar stierf. Dan verschijnt een wilde jongen op school. Hij praat niet, ze weet zelfs niet hoe hij heet. Toch zou hij de vriend kunnen zijn die Kaia zo hard nodig heeft.

 

We worden meegenomen doorheen de emoties van een meisje die haar broer verloren heeft door zelfdoding. Ook met haar mama gaat het niet goed, ze zitten elk op het einland van verdriet. Ze vindt bij niemand nog aansluiting, krijgt te maken met onbegrip van mensen rondom haar en weet niet meer hoe ze verder moet.

 

Leopold

Alles gaat voorbij maar niets gaat over.

 

Daniel Billiet

 

Iedereen kent wel iemand wiens zus of ouder of vriend of klasgenoot uit het leven is gestapt. Ons welvarende kandje scoort op dit vlak internatiuoneel bedroevend hoog. Een op 200 Vlaamse jongeren overweegt wel eens ernstig zelfdodoing. De dood maakt altijd sprakeloos maar hoe dichterbij de dood iemand wegrukt, hoe ingrijpender we erdoor getroffenworden. Ongeloof, woede, pijn, rouw en gemis overspeoeln ons. In deze bundel schijft Daniël Billiet op een openhartige manier over al deze gevoelens nadat zijn geliefde Lepelstreeltje het leven uit dook.

 

Een dichtbundle die raakt, zoals ze zou moeten, die doet verder lezen, die herkenning strooit als het gaat over iemand liefhebben en tegelijk de koude dood tastbaar maakt. Een dunne dichtbundel die dik en warm genoeg is om cadeau te doen of aan te bevelen.

 

Clavis Poëzie

Een raadsel voor Roosje

 

André Sollie

 

Een verhaal van een meisje dat morgen elf wordt. We treffen haar in de mijmeringen over haar zusje dat gestorven is. Doorheen penseelstreken, gedichten, verfrommelen van wat ze maakt, herinneringen, raadselachtigheid, zoals de dood zelf.

 

Een dun boek dat raakt omdat het je in zijn eenvoud meeneemt in de raadselachtigheid van de gedichten van Roosje haar gestorven zusje. De frustratie van Roosje om te ontrafelen en niet te vinden trekt je mee in iets wat de belevingswereld van een rouwend kind kan zijn. Tegelijk een uitnodiging voor een kind om te tekenen, te schilderen, in beelden om te zetten, een portret te maken van het behangpapier van zus haar kamer. Een boek dat uitnodigt tot alles en niets en mij keer op keer tot tranen toe beweegt. In mijn ervaring zet het kinderen aan tot uiten.

Benjamin

 

Elfi Nijssen & Eline van Lindenhuizen

 

Robin heeft een babybroertje gekregen, zijn naam is Benjamin. Het is feest en iedereen is blij. Dan blijkt Benjamin ernstig ziek te zijn, niemand kan hem genezen. Benjamin sterft. De ouders zijn ontroostbaar. Robin wordt opgevangen door oma en opa maar ook door een tante en zijn juf. Zij helpen hem zijn verdriet te verwerken.

 

Sereen geschreven verhaal met mooie lichte tekeningen. Verteld vanuit de beleving van Robin en zijn zoektocht hoe om te gaan met de dood van zijn broertje.

 

Clavis

Een boom vol herinneringen

 

Britta Teckentrup

 

Vos heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Hij kijkt nog één keer naar zijn geliefde bos en dan sluit hij zij ogen. Vos valt in slaap. Voor altijd. De andere dieren in het bos missen hun lieve vriend Vos. Gelukkig hebben ze elkaar, en niet te vergeten hun herinneringen.

 

Mooi prentenboek dat kinderen heel erg aanspreekt. Het feit dat de personages dieren zijn maakt het voor jonge kinderen makkelijker om te praten over de dood. Na het voorlezen van het verhaal kan je makkelijk de overgang maken naar een herinneringsboekje of -doos, het kind kan ook familie, vriendjes uitnodigen om hun herinneringen toe te voegen.

 

Gottmer

Overal en ergens

 

Pimm van Hest

 

De mama van Yolanda is overleden. Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn?

 

We volgen Yolanda in haar zoektocht naar haar overleden mama. Aanmoedigend boek om de dood niet stil te zwijgen. Door te praten ondekt Yolanda dat haar mama, ook al is ze dood, toch nog heel aanwezig is.

 

Clavis

Doodgaan is geen feest

 

Riet Fiddelaers-Jaspers

 

De papa van Julia en Stijn is dood. Er komt heel veel bezoek het lijkt wel feest maar niemand is vrolijk. Ze begrijpen er niets van

 

In dit prentenboek wordt stap voor stap uitgelegd wat er precies allemaal gebeurd als iemand dood gaat. Familie die plots op bezoek komt, een vreemde mevrouw die uitlegt aan mama dat ze een brief moet maken, een boek met kisten. Ook het binnen brengen van de realiteit wordt getoond als de kinderen hun dode papa gaan groeten. Papa wordt niet begraven maar gecremeerd, dit wordt op een duidelijke, begrijpbare manier geïllustreerd. Broer en zus gaan op een andere manier om met de dood, de ene boos, de andere verdrietig. Achteraan het boek staat nog extra informatie ivm crematie en hoe je het kan uitleggen, ga vooral zelf voelen wat het kind aankan.

 

In de wolken

Merijntje muis neemt afscheid

 

Ellen Heutink

 

Lieve Muis gaat dood, Merijntje neemt afscheid. Een boekje met eenvoudige teksten en met plaatjes die ingekleurd kunnen worden.

 

Ik heb het gevoel dat heel jonge kinderen zich kunnen herkennen in het muisje zijn gevoelswereld. Er wordt ingegaan op het huilen en het nooit meer zien van de persoon. Het vertelt ook het verloop na de dood; de begrafenis met de bloemen, de toedekken van de kist, de dienst, de koffietafel. Dit zijn zaken die het kind kan herkennen of die een beetje kunnen verschillen. Het is een dun boekje waarbij de kinderen ook steeds de plaat kunnen inkleuren.

 

In de wolken

Kun je de dood ook groeten ?

 

Riet Fiddelaers-Jaspers

 

101 afscheidsgedichten

 

Ten Have